Una dintre cele mai mari probleme ale tinerilor cu dizabilități este integrarea lor în societate și apartenența la grupuri care să-i ajute să devină mai autonomi, mai încrezători și deschiși către provocările zilnice. Ei au nevoie să iasă din spațiul familial și să trăiască experiențe noi, să prindă curaj și să înțeleagă viața dincolo de protecția pe care cei apropiați le-o oferă.
Aceasta este misiunea cluburilor speciale pe care le conducem în Blaj, Cluj-Napoca, Sf. Gheorghe, Aiud, Miercurea Ciuc sau Brașov în care, periodic, tinerii se întâlnesc și participă la multiple activități indoor/outdoor. La Blaj, 30 de tineri se regăsesc într-un program gândit să răspundă nevoilor lor. Indiferent dacă participă la şedinţe de kinetoterapie, completate cu ajutorul platformei MIRA, terapie asistată de animale sau la cursuri practice – gătit, mers la cumpărături, confecționarea unor obiecte, tinerii primesc șansa să se manifeste ca individualități independente.
În spiritul Maltez, acești tineri învață ca, la rândul lor, să-i ajute pe alții și să dea mai departe din atenția și generozitatea pe care
o primesc.
Atunci când întâlnirile fizice nu au mai fost posibile, mediul online i-a regăsit tot împreună pentru a-și continua activitățile, iar vara anului 2020 a fost plină de ieșiri în natură, care să compenseze timpul petrecut în izolare sau în singurătate.
Familiile tinerilor din Blaj au propriul lor suport prin Centrul de Consiliere și sprijin pentru părinți și copii cu dizabilități, unde le sunt oferite servicii de asistență socială, consiliere psihologică individuală și de grup, ședințe de parenting, terapie cognitiv-comportamentală, ludoterapie și 12 kinetoterapie.